Tegenwoordig nemen veel mensen te weinig ballaststoffen op met hun dagelijkse voeding, waardoor hun spijsvertering verstoord kan worden, want ballaststoffen zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering.  Zij zorgen ervoor, dat de voedselbrij soepel door het spijsverteringskanaal geleid wordt.  Plantaardige ballaststoffen, zoals cellulose en pektine, werken bijzonder stimulerend op de spijsvertering.  Ze zijn zeer arm aan kalorieën en stimuleren het vervoer van stoffen door de darmen.
Pektine kan in de darm ook cholesterol aan zich binden en zodoende buiten werking stellen, waardoor de cholesterolspiegel daalt.

Ballaststoffen, afkomstig van fruit, vullen de dagelijks voeding aan met een evenwichtige kombinatie van oplosbare en onoplosbare ballaststoffen, die de darmbeweging opwekken en een gunstige uitwerking op de cholesterolspiegel hebben.  Verder dienen de oplosbare ballaststoffen als voedsel voor de nuttige darmbakteriën en bevorderen hun vermeerdering.  Daardoor wordt de darmflora geaktiveerd en blijft de waterhuishouding in de darm in evenwicht.  De darmbeweging wordt op natuurlijke wijze gestimuleerd en bij regelmatige aanvoer op de lange duur gestabiliseerd.

Het is aan te bevelen, ballaststoffen met voldoende vloeistof in te nemen.  Drankjes met ballaststoffen kunnen met water of vruchtensappen  vermengd worden, of toegevoegd worden aan yoghurt, kwark, müesli en andere spijzen.  Door hun lage voedingswaarde kunnen ballaststoffen ook ter ondersteuning van een afslankdieet gebruikt worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2007 www.4natur.com - De inhoud van deze website is alleen ter informatie en is niet bedoeld tot vervanging van het advies van uw eigen doctor of andere medische deskundigen. De inhoud is gebaseerd op zowel wetenschappelijke studies als ook op traditionele gebruiken en ervaringen welke niet wetenschappelijk gegrond zijn. U dient deze informatie niet te gebruiken voor het stellen van een diagnose noch voor het behandelen van gezondheidsproblemen of ziektes.
Natuurlijke Balaststoffe
Print
deutsch english español dutch