Calcium en magnesium zijn de meest voorkomende mineralen in het menselijk lichaam.

Calcium is een belangrijke bouwsteen voor botten en tanden.  Het sterkt het immuniteitssysteem en regelt de gevoeligheid van zenuwen en spieren.  Het speelt een belangrijke rol bij het stofwisselingsproces en de bloedstolling en het regelt de doorlaatbaarheid van de celwanden.  Een normaal, gezond lichaam bevat 1,5 tot 2,5 kg calcium, dat zich voor 99% in de botten en de tanden bevindt.

In veel gevallen zijn storingen in de calcium-huishouding eigenlijk opname-problemen in de darm.  Verkeerde voedingsgewoonten spelen daarbij een belangrijke rol, maar ook leeftijd, geslacht, hormonen, alkoholgebruik en roken zijn erop van invloed.

Als het lichaam te weinig calcium opneemt, wordt het tekort automatisch aangevuld uit de voorraad calcium in de botten.  Vaak wordt een gebrek aan calcium en/of magnesium lange tijd niet opgemerkt, waardoor de struktuur van de botten gaandeweg verzwakt.  Het bovendijbeen en de wervelkolom worden poreus en kunnen reeds bij een lichte val, stoot of druk breken.  Vooral vrouwen in de overgang en mannen van gevorderde leeftijd staan bloot aan deze gevaren.  Door tijdige toediening van calcium vermindert het risiko van kalkgebrek en osteoporose.

Magnesium bevordert de opslag van calcium in de botten.  Magnesium neemt aan bijna alle stofwisselingsprocessen in het lichaam deel.  Een normaal, gezond lichaam bevat ongeveer 25 gram magnesium.  Terwijl calcium het geraamte versterkt, levert magnesium energie aan de spieren, brengt meer zuurstof in het lichaam en versnelt de opbouw van beenderweefsel.

Calcium en magnesium zijn als voedingssupplement vooral aan te bevelen voor mensen van middelbare leeftijd en ouder, in geval van osteoporose en bot-ontkalking in de overgang, tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding, in geval van vertraagde botheling, in de groeiperiode van kinderen, bij een neiging tot allergieën, voor de vorming van tanden en om te voorzien in een verhoogde kalkbehoefte.

 

 

 

© 2007 www.4natur.com - De inhoud van deze website is alleen ter informatie en is niet bedoeld tot vervanging van het advies van uw eigen doctor of andere medische deskundigen. De inhoud is gebaseerd op zowel wetenschappelijke studies als ook op traditionele gebruiken en ervaringen welke niet wetenschappelijk gegrond zijn. U dient deze informatie niet te gebruiken voor het stellen van een diagnose noch voor het behandelen van gezondheidsproblemen of ziektes.
Calcium und Magnesium
Print
deutsch english español dutch