Enzymen werden vroeger gedefinieerd als fermenten of giststoffen, die in alle levende organismen voorkomen.  Zonder enzymen zou er geen leven voor te stellen zijn.  Naar schatting bevinden zich ongeveer 2.500 verschillende enzymen in ons lichaam, waarvan tot op heden slechts ongeveer 700 onderzocht konden worden.  De diverse enzymen worden, al naar gelang de behoefte, door het lichaam zelf aangemaakt.  Ze regelen een onvoorstelbaar aantal biochemische processen in ons organisme.  Als bouwstof, als informatiegeleider of als energiedrager, overal spelen enzymen een rol.  Zij bespoedigen de stofwisselingsprocessen in ons lichaam en worden daarom ook wel bio-katalysators genoemd.

Enzymen worden ofwel door het lichaam zelf geproduceerd, ofwel via de voeding opgenomen.  Het is algemeen bekend, dat de effektiviteit van enzymen verdwijnt bij het koken of konserveren van levensmiddelen.  Alleen rauw, ongekookt en ongekonserveerd voedsel bevat enzymen, die door het lichaam benut kunnen worden.

De mogelijkheid om enzymen in het lichaam op te slaan, neemt bij het ouder worden drastisch af.  Zo werden in een amerikaans onderzoek bij een groep 25-jarigen meer dan 30 maal zoveel enzymen vastgesteld, als bij een groep 80-jarigen.  Typische ouderdomsklachten, zoals gewrichtspijnen, zijn vaak het gevolg van een enzymentekort.  Bepaalde eiwitten en vetten worden dan niet verteerd en vormen urinezuurkristallen, die in de gewrichten achterblijven en daar pijn veroorzaken.  Ook afwijkingen in de spijsvertering en ontstekingen kunnen vaak de oorzaak zijn van een enzymentekort.  Daarom wordt aangeraden vooral op gevorderde leeftijd enzymen in te nemen als voedingssupplement.

Enzymen als bromelaïne en papaïne worden uit ananas, resp. papaya gewonnen.  Inmiddels hebben deze enzymen ook in de natuurgeneeskunde velerlei toepassingen gevonden.  Zo blijken zij effektief bij de behandeling van afwijkingen in de vetvertering, van gewrichtsklachten, spierreumatiek, problemen met de wervelkolom, de darmen en de urinewegen, bronchiale klachten en voorhoofdsholteontstekingen en ter bestrijding van zwellingen, bloedstolsels en ontstekingen.  Zij worden ook vaak gebruikt ter voorkoming en ter nabehandeling van tumoren.

Enzymen bespoedigen de eigen herstelmogelijkheden van het lichaam, bestrijden ontstekingen en bevorderen het genezingsproces zonder enigerlei bijwerkingen.

In het bijzonder de plantaardige enzymen van de ananas en de papaya (bromelaïne, papaïne en pancreatine) hebben hun geneeskrachtige werking aangetoond.  Zij vullen de dagelijks voeding aan en ondersteunen de stofwisseling, de bestrijding van ontstekingen, de verwijdering van afvalstoffen en de spijsvertering.  Ze vullen andere enzymen aan en versterken het afweersysteem van het lichaam.

 

 

 

© 2007 www.4natur.com - De inhoud van deze website is alleen ter informatie en is niet bedoeld tot vervanging van het advies van uw eigen doctor of andere medische deskundigen. De inhoud is gebaseerd op zowel wetenschappelijke studies als ook op traditionele gebruiken en ervaringen welke niet wetenschappelijk gegrond zijn. U dient deze informatie niet te gebruiken voor het stellen van een diagnose noch voor het behandelen van gezondheidsproblemen of ziektes.
Enzymen
Print
deutsch english español dutch