Vlozaden zijn de zaden van twee weegbree-soorten, de Plantago psyllium en de Plantago indica of zandweegbree, die beide tot dezelfde klasse behoren en in het Middellandse Zee-gebied thuishoren.

Weegbree is een éénjarig, rechtopstaand, laag kruid met smalle, lange bladen.  De bloemstengels staan in de bovenste bladoksels en de bloemkroon is aarvormig.  In de natuurgeneeskunde worden alleen de zaden gebruikt.

Vlozaden kunnen toegepast worden bij verstopping (obstipatie) of wanneer een zachtere stoelgang gewenst is, bijvoorbeeld in geval van aambeien of open scheurtjes in de anus.  Verder kunnen vlozaden toegepast worden bij geïrriteerde darmen.

Aanbevolen wordt om dagelijks 10 tot 30 gram in te nemen, gelijkelijk verdeeld over de gehele dag: enkele malen per dag een theelepel (ca. 5 gram) zaden, die in ongeveer 100 ml water geweekt zijn, innemen en aansluitend 1 of 2 glazen water drinken.  De vlozaden kunnen echter ook door yoghurt, vruchtenmoes, kwark of pudding geroerd en dan meteen gegeten worden, zonder ze eerst te laten weken.

De slijmachtige stoffen die aan de oppervlakte van de zaden voorkomen, zwellen op wanneer zij met voldoende water worden ingenomen; door hun grotere omvang (10 tot 15 maal zo groot als hun oorspronkelijke volume) bevorderen zij de darmbeweging en door hun zachtere samenstelling vergemakkelijken ze de stoelgang en werken zij laxerend bij verstopping.  Hun werking wordt 12 tot 24 uur na het innemen merkbaar en is maximaal als zij 2 tot 3 dagen achtereen worden ingenomen.  In vergelijking met andere laxerende middelen zoals tarwezemelen en lijnzaad, veroorzaken vlozaden beduidend minder gasvorming.

In tegenstelling tot indische weegbree (Plantago ovata) bevatten vlozaden geen zetmeel.  Zowel Plantago ovata als Plantago afra bevatten - in tegenstelling tot de zandweegbree - de iridoidglycosid aucibine, waarvan men zegt dat zij de lever beschermt.

Omdat de vetten die in vlozaden voorkomen, makkelijk ranzig worden, kan men verpulverde of geweekte vlozaden beter niet langer dan 24 uur bewaren.  Ook moeten de zaden op een vochtvrije plaats opgeslagen worden.

Het is niet zo bekend, dat vlozaden ook worden toegepast om het chloresterolgehalte te verlagen.  Vooral als de chloresterolspiegel slechts weing verhoogd is, kan deze tot 10% omlaag gebracht worden.  Vlozaden vertragen de opname van suiker, wat belangrijk kan zijn voor diabeten.

 

 

© 2007 www.4natur.com - De inhoud van deze website is alleen ter informatie en is niet bedoeld tot vervanging van het advies van uw eigen doctor of andere medische deskundigen. De inhoud is gebaseerd op zowel wetenschappelijke studies als ook op traditionele gebruiken en ervaringen welke niet wetenschappelijk gegrond zijn. U dient deze informatie niet te gebruiken voor het stellen van een diagnose noch voor het behandelen van gezondheidsproblemen of ziektes.
Weegbree
Print
deutsch english español dutch