In de afgelopen twintig jaar hebben wetenschapsmensen steeds meer onderzoek gedaan naar de bio-aktieve en sekundaire stoffen, die in planten voorkomen. Daarbij werd aangetoond, dat groenten en fruit meer te bieden hebben dan alleen essentiële voedings- en ballaststoffen (vezels). Er zijn vele sekundaire stoffen, die door planten geproduceerd worden, waaronder groeiregelaars, kleur-, geur- en smaakstoffen en stoffen, die de planten tegen schadelijke insekten beschermen.
Net zoals vitaminen, mineralen en ballaststoffen hebben ook sekundaire stoffen velerlei positieve invloeden op onze gezondheid. Daarbij spelen de carotinoïden een belangrijke rol. Lycopine is een donkerrood gekleurde carotinoïde, die in veel vruchten, in rozebottels en vooral in tomaten voorkomt. Onderzoekingen hebben aangetoond, dat de carotinoïde lycopine een belangrijk preventief voedingsbestanddeel vormt. Het heeft een zeer sterke anti-oxyderende werking, die in het lichaam de schadelijke vrije radikalen kan neutraliseren.
Lycopine wordt door voedingswetenschappers gezien als een bio-aktieve substantie, die het immuniteitssysteem versterkt, het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt, een remmende werking heeft op infekties, bakteriën en virussen aanpakt, de viskositeit van het bloed regelt en aandoeningen van de bloedsomloop voorkomt. Talrijke internationale studies bevestigen, dat lycopine onze gezondheid beschermt tegen veel van de ziekten, die onze moderne beschaving met zich meebrengt. Groots opgezette epidemiologische studies hebben aanwijzingen opgeleverd, dat een voeding, die rijk is aan lycopine, het risiko voor het ontstaan van prostaatkanker en hartinfarkten duidelijk kan doen afnemen.
De anti-oxyderende werking wordt ook bevestigd in een statistisch onderzoek, dat werd gedaan in Noord-Italië, waar tomaten, die rijk zijn aan lycopine, een belangrijk aandeel van de voeding uitmaken. Het bleek dat hier over het algemeen veel minder tumoren voorkwamen in de mondholte, keel, slokdarm, maag, dikke darm en rectum.
Ook is aangetoond, dat oudere mensen die veel lycopine gebruiken, flinker en vitaler zijn dan mensen van dezelfde leeftijd, die minder lycopine opnemen via hun voedsel.
Onlangs ontwikkelde voedingssupplementen, die de natuurlijke, vitale stof lycopine bevatten, kunnen weliswaar niet een gezond voedingsaanbod vervangen, maar toch kan het lichaam van de positieve eigenschappen van deze stof profiteren en zo diverse kwalen voorkomen. Een toereikende aanvoer van lycopine vormt een natuurlijke protektie voor het gehele organisme.