natuurlijke bescherming van de levervoor

De mariadistel behoort net als de artisjok tot de samengesteldbloemigen. Ze komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zee-gebied en werd later overgebracht naar Noord- en Midden-Amerika. Reeds in de Middeleeuwen werd de plant voor geneeskundige doeleinden gekweekt en Paracelsus schreef in zijn boek, dat de plant hielp "tegen inwendige steken". De arts Rademacher heeft in de 17de eeuw de plant grondig onderzocht en ze aanbevolen ter bescherming van de lever.
De belangrijkste werkzame stof in de zaadachtige vruchten van mariadistel is silymarin. Dit is buitengewoon effektief voor de regeneratie van de lever. Hij werkt remmend op ontstekingen en geldt als een stabilisator voor de cellen, die de lever tegen giftige stoffen, drugs en alkohol kan beschermen. Silymarin verhindert enerzijds het binnendringen van giftige stoffen van de lever in de celkernen, anderzijds stimuleert het in de lever de mogelijkheid om te regenereren.
De lever is een orgaan van ongeveer anderhalve kilo. Zij werkt als een chemische fabriek, als warmteopwekker en als ontgiftingsstation van het organisme. Dagelijks produceert zij ongeveer een halve liter galvloeistof, die een belangrijkerol speelt bij de vertering van vetten. De levercellen of hepatozyten zijn verantwoordelijk voor meer dan 500 belangrijke regulerende en metabolische processen in de stofwisseling van koolhydraten, vetten en proteïnen. Zij is buitengewoon rijk aan bloedvaten. Daardoor speelt zij een centrale rol bij de ontgifting van het organisme. Zo verwijdert zij talrijke schadelijke substanties (alkohol, medicijnen, enz.) uit het bloed en zet zij de ammoniak die vrijkomt bij de katabolische verwerking van eiwitten om in de veel minder giftige urine, die dan kan worden afgescheiden. Wanneer het lichaam overbelast wordt door bepaalde stoffen of wanneer de lever door een ziekte in haar werking belemmerd wordt, vervullen de levercellen hun funktie niet meer in voldoende mate. Ook onze tegenwoordige levenspatronen (te vet eten, te veel alkohol, te weinig beweging) kunnen leiden tot beschadiging van de lever of tot een zogenaamde "vetlever". Dat heeft talrijke gevolgen zowel voor de spijsvertering, als ook voor de algemene gezondheid.
De lever is echter ook na zware belasting nog in staat om te regenereren, dwz. om weer nieuwe cellen aan te maken. Uiteraard is daarvoor een zekere herstellings-periode noodzakelijk, waarin men bijvoorbeeld ook dient af te zien van het gebruik van alkoholhoudende dranken. Het dagelijks innemen van extrakt van de mariadistel kan deze herstellingsperiode aktief ondersteunen en de aanmaak van nieuwe levercellen bespoedigen. Het is ook zinvol om preventief twee tot drie maal per jaar een mariadistel-kuur te doen ter bescherming van de lever.

 

 

© 2007 www.4natur.com - De inhoud van deze website is alleen ter informatie en is niet bedoeld tot vervanging van het advies van uw eigen doctor of andere medische deskundigen. De inhoud is gebaseerd op zowel wetenschappelijke studies als ook op traditionele gebruiken en ervaringen welke niet wetenschappelijk gegrond zijn. U dient deze informatie niet te gebruiken voor het stellen van een diagnose noch voor het behandelen van gezondheidsproblemen of ziektes.
Mariadistel
Print
deutsch english español dutch