Van de ongeveer 200 soorten rhodiola, is de rhodiola rosea de bekendste en meest onderzochte. Ze groeit in de berggebieden van Azië en Europa, op schrale grond tot op een hoogte van 4500 meter, vaak zelfs in arktische kou. Tijdens de korte bloeitijd kan de ong. 30 cm hoge plant herkend worden aan zijn gele, gedeeltelijk in rood overgaande bloembladen. Ze heeft een onweerstaanbaar aangename geur, die lijkt op rozegeur, en daarom wordt ze dan ook wel rozenkruid of rozenrood genoemd. In de plantheelkunde wordt uitsluitend de knolvormige wortel van rozenkruid toegepast.

In de volksgeneeskunde in Rusland en de skandinavische landen wordt deze plant al eeuwenlang gebruikt. De Vikingen pasten rhodiola al toe om hun kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren. Ook bij vermoeidheid, gebrekkig prestatievermogen en bergziekte werd rozenkruid toegepast. In Siberië was een bosje rhodiola-wortels een typisch huwelijkskado, dat door zijn potentie-verhogende werking garant zou staan voor een talrijk nageslacht.

Sinds de 70er jaren werd het extrakt van de rhodiola-wortel in de toenmalige Sovjetunie officiëel erkend als geneesmiddel. Het werd voorgeschreven bij vermoeidheid, gebrek aan vitaliteit, infekties, geheugenstoornissen en bij een algemeen gebrek aan prestatievermogen. Ook in de skandinavische landen is rozenkruid een wijds bekend plantaardig geneesmiddel, dat ingezet wordt bij een laag prestatievermogen, koncentratie-stoornissen, stress en ter verbetering van de geestelijke weerbaarheid.

Veel russische en skandinavische studies bevestigen de effektiviteit van rozenkruid, hoewel de preciese werking nog niet geheel bekend is. Men neemt aan, dat de bestanddelen van rhodiola het werk van de geleiders tussen de zenuwen (de zgn. neurotransmitters) bevorderen. De neurotransmitters zorgen voor de verwerking van informatie, gedachten en herinneringen in de hersenen en het zenuwstelsel. Zij versnellen de uitwisseling van informatie tussen de zenuwcellen en verbeteren het aanpassingsvermogen van het organisme aan geestelijke en lichamelijke belasting. Daardoor ondersteunt zij het geheugen, verhoogt zij de koncentratie en opmerkzaamheid, en verbetert door haar opwekkende werking ook het lichamelijk prestatievermogen.

Ook wordt een kombinatie met aroniabessen aanbevolen. De aroniabes ondersteunt met haar hoge gehalte aan vitaminen en sekundaire plantaardige stoffen de werking van rhodiola.

Rhodiola dient zo mogelijk bij het ontbijt of in de loop van de voormiddag ingenomen te worden.

 

 

 

© 2007 www.4natur.com - De inhoud van deze website is alleen ter informatie en is niet bedoeld tot vervanging van het advies van uw eigen doctor of andere medische deskundigen. De inhoud is gebaseerd op zowel wetenschappelijke studies als ook op traditionele gebruiken en ervaringen welke niet wetenschappelijk gegrond zijn. U dient deze informatie niet te gebruiken voor het stellen van een diagnose noch voor het behandelen van gezondheidsproblemen of ziektes.
Rhodiola
Print
deutsch english español dutch