De rode klaver (Trifolium pratense) is in Europa wijd verbreid.  Hij groeit in weiden, velden en bermen.  Eeuwenlang wordt hij al als veevoeder gebruikt.  In de natuurgeneeskunde wordt rode klaver vooral gewaardeerd vanwege de sekundaire plantaardige stoffen.  Het bevat plantaardige hormonen, die ook wel phytohormonen of phyto-oestrogenen genoemd worden.

Het effekt van plantaardige oestrogenen bij de behandeling van overgangsproblemen is veelvuldig aangetoond.  Zij bieden een alternatief voor de konventionele hormoontherapie met zijn niet geringe bijwerkingen.

De bekende overgangsproblemen van de vrouw zijn het gevolg van een daling van het oestrogeengehalte.  Reeds vanaf het 40ste levensjaar begint de oestrogeenproduktie bij veel vrouwen af te nemen - totdat na ongeveer zes jaar de laatste menstruatie optreedt.  Op dat moment is de aanmaak van hormonen tot zijn dieptepunt gezakt en blijft tot op hoge leeftijd op dit nivo.  Het afnemen van het oestrogeengehalte wordt echter door veel vrouwen als lastig ervaren en gaat vaak gepaard met vervelende bijwerkingen, zoals opvliegingen, slaapstoornissen en duizeligheid, evenals wisselende stemmingen, prikkelbaarheid, slechte koncentratie en psychische schommelingen.

De isoflavonen die in rode klaver voorkomen, hebben een vergelijkbaar effekt op overgangsproblemen als die van soja en van zilverkaars en veroorzaken evenmin ongewenste bijwerkingen.  De kombinatie van deze drie werkzame stoffen heeft vooral zeer goede diensten bewezen bij reeds bestaande overgangsklachten.

Rode klaver vermindert echter niet alleen klachten tijdens de overgang.  De phytohormonen van rode klaver zijn ook belangrijk voor huid en haren.  Zij helpen de cellen om vocht op te slaan en te regenereren, en zorgen ervoor dat het kollageengehalte op nivo blijft, zodat de huid stevig en elastisch blijft.

Wisselingen in het hormoongehalte ten gevolge van de overgang, kunnen ertoe leiden, dat de huid dunner en droger wordt en vroegtijdig rimpels vormt.  Ook een lichte haaruitval en het dunner worden van de haarstruktuur kan teruggeleid worden tot de veranderingen in het hormoonsysteem.  Natuurlijke phytohormonen, afkomstig van rode klaver, soja en zilverkaars, hebben hun waarde als patiëntvriendelijk alternatief bewezen bij de behandeling van overgangsproblemen.

 

 

 

 

© 2007 www.4natur.com - De inhoud van deze website is alleen ter informatie en is niet bedoeld tot vervanging van het advies van uw eigen doctor of andere medische deskundigen. De inhoud is gebaseerd op zowel wetenschappelijke studies als ook op traditionele gebruiken en ervaringen welke niet wetenschappelijk gegrond zijn. U dient deze informatie niet te gebruiken voor het stellen van een diagnose noch voor het behandelen van gezondheidsproblemen of ziektes.
Rode Klaver
Print
deutsch english español dutch