De shii take zwam (Lentinus edodes) is in China en Japan al duizenden jaren lang een geliefde eetbare paddestoel en wordt tegenwoordig tot de meest verbouwde zwammen ter wereld gerekend. De eerste vermeldingen gaan terug tot het begin van onze jaartelling. Toentertijd spreidden de chinese boeren ingekerfd eiken- en berkenhout uit en wachtten tot de shii take zwam spontaan hierop begon te groeien. Een moeizame methode, die niet altijd sukses had. Tegenwoordig wordt de shii take zwam in grote kulturen verbouwd, waarbij een speciaal aangekweekt vlechtwerk van zwammen op vers gehakt loofhout wordt uitgezet. Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden kan de zwam na 8 tot 15 maanden geoogst worden.
Reeds in de Ming-dynastie (1368-1648) beweerde men dat de shii take zwam de gezondheid bevorderde. Hij gold als een levenselixir en een stimulans voor het bloed. Hij werd door artsen aanbevolen als een middel, dat de afweer tegen boosaardige ziekten en infekties verhoogde.
Sinds ongeveer 20 jaar interesseert men zich ook in de Verenigde Staten en Europa voor de shii take zwam uit het Verre Oosten.
Met wetenschappelijke nauwkeurigheid is men de oude overleveringen nagegaan en men stelde vast, dat de shii take zwam buitengewoon rijk was aan belangrijke physiologische voedingsbestanddelen, die de gezondheid in stand houden. Bij regelmatig gebruik versterkt hij het immuunsysteem en reduceert tegelijkertijd de groei van schadelijke virussen. Ook bevordert de shii take zwam het funktioneren van de lever en het maag-darm-kanaal. Hij wordt echter vooral gewaardeerd vanwege de verlaging van de urinezuur- en cholesterolspiegel: te hoge cholesterolwaarden en een gebrekkige werking van de nieren in het afbreken van urinezuren, zijn oorzaken van velerlei ziekten, zoals bijvoorbeeld reuma, gewrichtsklachten en problemen met hart en bloedsomloop.
Een der werkzame bestanddelen van de shii take zwam is eritadenine (lentysine), een stof, die waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de afbraak van cholesterol. Hij verhindert de opslag van cholesterol in de lever, waardoor het mogelijk wordt overtollige cholesterol af te breken. Shii take regelt ook het cholesterolgehalte in de nieren, zodat de urinezuur-dialyse beter funktioneert en overtollige urinezuren beter kunnen worden afgebroken.
De shii take zwam is bovendien rijk aan kalium, zink, de vitamines B1 en B2 en aan ergoserine, de voorgaande vorm van vitamine D2 die bijzonder belangrijk is voor vegetariërs. De shii take zwam kan regelmatig in het eten verwerkt worden of als extrakt in de vorm van een poeder of kapsules worden ingenomen.