Spirulina is een blauw-groene mikroalge, die bijzonder rijk is aan voedingsstoffen.  De snelheid waarmee deze mikroalge zonlicht omzet, is de hoogste, die in de plantenwereld bekend is en daarom wordt spirulina ook wel "zonnevoedsel" genoemd.

Spirulina is al duizenden jaren lang in vele delen van de wereld bekend.  Zo werd zij reeds door de Azteken in Mexiko en door de Mayas in Centraal Amerika gewaardeerd als een uitstekende aanvulling op de dagelijkse voeding.  De Wereld Gezondheids Konferentie van de Verenigde Naties heeft spirulina beschreven als "het voedsel van morgen".  Dat is niet verwonderlijk als men bedenkt, dat een gram spirulina evenveel essentiële voedingswaarde heeft als een kilo groente.

Spirulina bestaat uit vrij zwemmende spiraaldraadjes met een doorsnee van ca. 0,01 mm, die bij temperaturen van 30 tot 35 graden Celsius in sterk alkalisch zout water gedijen.  Het is dus eigenlijk noch een zout-, noch een zoetwateralge.  De talrijke, waardevolle bestanddelen worden door natuurlijke fotosynthese gevormd, onder de hete zon van het subtropische klimaat van Afrika, Azië en Hawaiï.  Vooral de spirulina uit Hawaiï (Spirulina pacifica) is van bijzonder hoge waarde.  Zij wordt op platte kweekdijken op een lavaveld aan de zonovergoten kust van de Stille Oceaan gekweekt en gevoed met vers, zoet bronwater, met zeewater van 600 meter diepte dat rijk is aan mineralen en met de biologische voedingsstoffen, die daarin zijn opgelost.  De spirulina uit Hawaiï heeft als bijzonderheid haar ragfijn celmembraan, dat uit mucopolysachariden (een
suikerverbinding) bestaat en bij het eerste kontakt met speeksel begint op te lossen, waardoor de meer dan 100 voedingsstoffen zeer snel beschikbaar zijn.

Wetenschapsmensen uit diverse landen hebben bevestigd, dat er geen andere plant bestaat, die een zo hoge voedingswaarde heeft.  Spirulina is zeer rijk aan eiwit (60-71%), vitaminen en mineralen.  Het eiwit is samengesteld uit 18 aminozuren, waaronder al diegene, die voor het menselijk lichaam onontbeerlijk zijn.  Spirulina bevat een uitstekende kombinatie van vitamines en mineralen: beta-caroteen, de vitamines A, B1, B2, B6, inositol, foliumzuur, B12, E en H, verder fosfor, calcium, magnesium, zink, kalium, ijzer, cystein, phycocyamine en koolhydraten, evenals gamma-linolzuur en sporenelementen.
Ook het gehalte aan chlorophyl is belangrijk: chlorophyl is veruit het belangrijkste voedingsmiddel en de enige substantie, die opgeslagen zonneënergie via de spijsvertering aan het menselijk lichaam kan doorgeven.

Spirulina is voor iedereen een ideaal voedingssupplement.  Spirulina wordt ook als waardevolle voedingsstof aanbevolen bijreinigings- en afslankkuren, mede vanwege haar licht eetlustremmende werking.

 

 

© 2007 www.4natur.com - De inhoud van deze website is alleen ter informatie en is niet bedoeld tot vervanging van het advies van uw eigen doctor of andere medische deskundigen. De inhoud is gebaseerd op zowel wetenschappelijke studies als ook op traditionele gebruiken en ervaringen welke niet wetenschappelijk gegrond zijn. U dient deze informatie niet te gebruiken voor het stellen van een diagnose noch voor het behandelen van gezondheidsproblemen of ziektes.
Spirulina
Print
deutsch english español dutch