Vanwege de maandelijke cyclus en de overgang (menopauze) is het vrouwelijk organisme onderhevig aan bijzondere schommelingen in de hormoonhuishouding, die vaak onaangename symptomen opwekken.

Het pre-menstruatie syndroom (PMS) wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een toename van het oestrogeen- en een afname van het progesterongehalte.  Deze schommelingen in de hormoonhuishouding treden ongeveer 3 tot 8 dagen voor de menstruatie op en kunnen leiden tot bekende verschijnselen als wisselende stemmingen, prikkelbaarheid, gevoelige borsten, depressies en gespannenheid.

Tijdens de overgang wordt de oestrogeen-produktie in het lichaam vertraagd en de eisprong treedt met steeds grotere tussenpozen op om tenslotte helemaal uit te blijven.  Omdat de hele hormoonhuishouding wordt omgegooid, krijgt 80% van alle vrouwen tijdens de overgang last van klachten als opvliegingen, pijnen, uitputting, wisselende stemmingen en depressies.

Vrouwen die last hebben van deze door hormonen veroorzaakte symptomen, kunnen met natuurlijke stoffen de schommelingen in de hormoonhuishouding opheffen en de typische klachten van de overgang en de maandelijkse cyclus doen afnemen.  Vooral gamma-lynolzuren en B-vitaminen dragen in het vrouwelijk lichaam bij tot een evenwichtige stofwisseling.

Gamma-lynolzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, die als vitale bouwstenen de stofwisselingsprocessen in ons lichaam tot op hoge leeftijd gunstig beïnvloeden.  Plantaardige oliën zoals teunisbloemolie, bernagie-olie en de olie uit zwartebessenpitjes hebben een bijzonder hoog gamma-lynolzuurgehalte.  Gamma-lynolzuren stimuleren gekompliceerde biologische stofwisselingsprocessen in het lichaam.  Zij hebben een fysiologische werking, bevorderen het algemeen welzijn, de koncentratie, het uithoudingsvermogen en de levensvreugde.  Bovendien ondersteunen ze de stofwisseling in de huid en werken van binnenuit als schoonheidsmiddel.

Vitamine E, biotine, foliumzuur en vooral de B-vitaminen hebben eveneens een egaliserende invloed op de hormoonhuishouding.  Daarenboven zorgen vooral biotine en bladzuur ook nog voor sterke haren en nagels.

Vooral bij de menstruatie en tijdens de overgang, maar ook door het gebruik van de pil, ontstaat er vaak een grotere behoefte aan vitale stoffen en is het zinnig de dagelijkse voeding aan te vullen met de reeds genoemde stoffen.  Naast de B-vitaminen zorgen vooral de waardevolle teunisbloemolie, bernagie-olie en de olie uit zwartebessenpitjes, die alle een hoog gehalte aan gamma-lynolzuren hebben, tot op hoge leeftijd voor een gezond evenwicht in het vrouwelijk lichaam.

 

 

 

© 2007 www.4natur.com - De inhoud van deze website is alleen ter informatie en is niet bedoeld tot vervanging van het advies van uw eigen doctor of andere medische deskundigen. De inhoud is gebaseerd op zowel wetenschappelijke studies als ook op traditionele gebruiken en ervaringen welke niet wetenschappelijk gegrond zijn. U dient deze informatie niet te gebruiken voor het stellen van een diagnose noch voor het behandelen van gezondheidsproblemen of ziektes.
Stoffen voor en gezond hormonaal evenwicht
Print
deutsch english español dutch