Vitamine E komt in de natuur voornamelijk voor in plantaardige olies, zoals tarwekiemolie en zonnebloemolie, en in noten en maïs.
Vitamine E is ons belangrijkste, in vet oplosbare, anti-oxyderend middel. Het neutraliseert de zogenaamde vrije radikalen, een tussenprodukt dat optreedt bij het ademhalingsproces en dat makkelijk reageert met zuurstof. Dergelijke vrije radikalen kunnen de lichaamscellen buiten werking stellen, doordat ze de eiwitstruktuur van de cellen veranderen, de vetzuren in de celwanden beschadigen of de genen aantasten. Elke cel krijgt dagelijks talloze aanvallen van vrije radikalen te verwerken. Deze oxyderende spanning ontstaat door milieu-overlast, ongezonde leefwijzen zoals nikotine- en alkoholgebruik, door smog en halogeenverbindingen, bij energierijke straling, maar ook bij lichamelijke overbelasting. Het lichaam reageert op de aanval van vrije radikalen met een anti-oxyderend beschermingssysteem gebaseerd op enzymen. Vaak is de belasting van buitenaf echter sterker dan het eigen afweersysteem van het lichaam. In dat geval versterken anti-oxyderende stoffen zoals vitamine E de bescherming van de cellen: ze vangen en binden vrije radikalen, vóór ze in de cellen kunnen doordringen.
Vitamine E beschermt de lichaamscellen tegen vroegtijdige ouderdomsverschijnselen en zorgt ervoor dat ze beter kunnen funktioneren. Het bevordert de doorbloeding en de zuurstoftoevoer in het gehele lichaam. Energie wordt beter benut en de cellen worden beschermd tegen voortijdige slijtage- en vermoeidheidsverschijnselen. Vitamine E bevordert ook de stofwisseling in de huid. Doordat de doorbloeding van het bindweefsel verbetert, krijgt de huid meer weerstand en wordt hij fris en glad. Omdat vitamine E een veelzijdige positieve invloed heeft op de stofwisselingsprocessen in de cellen en daardoor op het gehele lichaam, draagt het ertoe bij, dat het lichaam tot op hoge leeftijd zijn veerkracht behoudt. Daarom is het van groot belang voldoende vitamine E tot zich te nemen, wil men zich gezond en prettig blijven voelen.