Geneeskrachtig hars uit India

Wierook is een plantaardig hars, dat in de schors van het struikgewas boswellia voorkomt.  Het bevat etherische olibanum-olie, terpentine, kamfer, polysachariden en diverse harszuren, waarvan het boswellia-zuur bijzonder belangrijk is.

Het roodachtig gele hars van de indische wierook is in recente onderzoekingen een buitengewoon effektief middel gebleken in de behandeling van ernstige ziektebeelden.  Eigenlijk bestaat dit inzicht al duizenden jaren lang en de eerste overleveringen betreffende de genezende krachten van wierook werden al omstreeks 490 v.Chr. schriftelijk vastgelegd.

Zo werd wierook in het Nabije Oosten reeds in bijbelse tijden gebruikt als verzachtend middel bij reumatische klachten.  In de indische volksgeneeskunde "Ayurveda" staat wierook bekend als een ontstekings-remmend middel bij reumatische aandoeningen, bronchiale klachten, darmkwalen (morbus chrohn en colitis alcerosa) en schurft, en zelfs bij enkele vormen van hersentumoren.  In China werden huidaandoeningen van oudsher behandeld met zalf of poeder, gemaakt van wierookextrakt.  En in onze streken werd wierook al in de zestiende eeuw voorgeschreven in geval van maagzweren en bloeduitstortingen.

Maar pas onlangs werd de werking van olebanum-extrakt diepgaander onderzocht en beproefd.  Diverse wetenschappelijke studies spreken van een sensationeel sterke remmende werking op ontstekingen.  Vanwege de positieve uitwerking op degeneratieve stofwisselingsprocessen is wierook vooral effektief gebleken in gevallen van reumatische arthritis en andere chronische infektieziekten.  Gewrichtspijnen en gezwellen in de gewrichten namen duidelijk af, zonder dat er noemenswaardige bijwerkingen optraden.  Andere studies bevestigen dat wierook de groei van hersentumoren en andere schadelijke stowisselingsproblemen remt.

De werking van wierook berust voornamelijk op de werkzame stof boswellia-zuur.  Dit harszuur produceert een speciale remmende stof, die het infektieproces tegengaat door de werking van het enzym, dat voor de ontsteking verantwoordelijk is (5-lipoxygenase), te beperken.

 

 

 

 

© 2007 www.4natur.com - De inhoud van deze website is alleen ter informatie en is niet bedoeld tot vervanging van het advies van uw eigen doctor of andere medische deskundigen. De inhoud is gebaseerd op zowel wetenschappelijke studies als ook op traditionele gebruiken en ervaringen welke niet wetenschappelijk gegrond zijn. U dient deze informatie niet te gebruiken voor het stellen van een diagnose noch voor het behandelen van gezondheidsproblemen of ziektes.
Wierook
Print
deutsch english español dutch